Familie Stevelink
Wroetstalhouder
Wroetstalhouder
Plaats: Saasveld
Provincie: Overijssel
Sinds: 2000
Boederij: Familie Stevelink
Generatie: 2e
Tak: Vleesvarkens in een wroetstal en in een BLK stal, daarnaast wordt er jongvee opgefokt (rundvee)
Website: https://www.krullvarken.nl
Op een mooie plek in Saasveld, plaatselijk ook wel Soasel genoemd, wonen Laurens en Caroline Stevelink met hun drie dochters Lisa, Fenne en Iris. Saasveld ligt in de provincie Overijssel.
Geschiedenis
Na het overlijden van Laurens’ vader heeft hij een tijdje samen met zijn moeder in een maatschap gezeten om het bedrijf voort te zetten. Dat bestond toen uit vleesvarkens en een melkveehouderijtak. Al vrij snel heeft hij het helemaal overgenomen en in 2009 kwam Caroline daar ook bij. Het huis werd toen verbouwd, waarbij er ook een mooie plek voor de moeder van Laurens werd gecreëerd, zodat ze klaar waren voor de toekomst.Familie Stevelink
Toen Laurens en Caroline nadachten over wat ze met hun bedrijf wilden, hebben ze eerst enkele stallen van collega varkenshouders bekeken. Daar werd het eerste zaadje gepland voor het resultaat dat vandaag de dag in Saasveld te zien is. Maar voordat het zover was namen ze deel aan een traject van “Het Nieuwe Vee houden”. “Daar konden we sparren met anderen over onze ideeën. Ook met mensen van buiten de veehouderij,” vertelt Laurens. “Van deze sparring sessies is ook een soort tekening gemaakt die de basis weergeeft van wat wij voor ogen hadden en hebben. Het begint met onze ambities om onderscheidend te zijn op het gebied van dierwelzijn, dat we rendement willen hebben van ons bedrijf, waarbij waardering van de consument voor ons belangrijk is en we iets willen doen met mestverwerking. Natuurlijk staat ons gezin hierin centraal. Deze sessies hebben ons ontzettend geholpen in de keuzes die we maakten. Uiteindelijk hebben we ook wroetstallen bekeken.” Caroline vult haar man aan; “Toen we voor het eerst zo’n stal binnenstapten hadden we meteen het gevoel dat dit op een positieve manier wel echt een wereld van verschil was met de traditionele varkenshouderij.”
“Toen we eenmaal de keuze voor dit staltype hadden gemaakt ging het snel en zetten we meteen grote stappen. Het was best een onzekere tijd, je moet met een goed verhaal komen bij de bank natuurlijk. Begin 2015 was onze stal klaar. Dat was ook het moment dat we volledig verder gingen in de vleesvarkenshouderij. In de wroetstal zitten 85% van onze varkens, de andere 15% zijn Beter Leven varkens,” vertelt Laurens. Caroline gaat verder; “Wij zijn heel blij dat we aangesloten zijn bij het Krullvarken, juist ook door de inbreng die je nu zelf hebt. We zitten zelf met de verschillende partijen, waaronder de slagers om tafel. Dat is positief. Vroeger leverde je de varkens en werd je uitbetaald, nu heb je zelf zicht op het totale proces. Je hebt over en weer heel veel medewerking van elkaar. Dat werkt fijn en werpt voor iedereen z’n vruchten af.”
“Meedoen in een concept betekent ook dat je concessies moet doen. Volledig je eigen koers varen is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk. Anderzijds is het zo dat we met de manier waarop we het nu met z’n allen doen wel een lijn hebben uitgezet.”
Laurens en Caroline zijn geen traditionele boerenfamilie. Laurens werkt naast zijn werkzaamheden op de boerderij, ook nog buitenshuis voor een werkgever. Daardoor heeft hij de mogelijkheid om veel van de wereld te zien. Tevens geeft hij graag uitleg aan geïnteresseerden die de zichtruimte bezoeken en van bovenaf kunnen zien hoe de varkens wroeten. Openheid en transparantie vinden zij belangrijk en dat draagt het Krullconcept ook uit. Caroline werkt een aantal dagen “buiten de deur” en daar waar mogelijk helpt Caroline mee op het bedrijf en is zij verantwoordelijk voor de administratie.
“Wij denken dat dit concept en eventuele soortgelijke concepten de toekomst hebben in Nederland. Voor ons is dit de beste manier om ons gezin, ons bedrijf en werkzaamheden buiten ons bedrijf om te combineren. Wij zijn blij, de varkens zijn blij, de consument is blij, wat wil je nog meer?” aldus Laurens en Caroline.