Familie Kleiboer
Wroetstalhouder

Wroetstalhouder

Plaats: Wilp
Provincie: Gelderland
Sinds: 1883
Boederij: Familie Kleiboer
Generatie: 5e
Tak: Vleesvarkens in een wroetstal en in een reguliere stal en melkveehouderij
Website: https://www.krullvarken.nl

In Wilp in de provincie Gelderland vinden we het gemengde bedrijf van de familie Kleiboer. Wilp is een dijkdorp en ligt zo’n 2 km van de IJssel vandaan. Daartussen vind je de rivierkleipolder de Wilpse Klei. Rondom Wilp liggen diverse landgoederen.

Geschiedenis

In 1883 was de locatie van deze boerderij een woonplek voor de rijkoetsenier met daarbij een koe en een varken. Bert en Wilma Kleiboer zijn de 5e generatie op deze plek en de 2e die als boer werkzaam zijn. Op de boerderij worden vleesvarkens gehouden in een reguliere stal en sinds 2013 ook in een wroetstal. Daarnaast worden er koeien gemolken. Bert vertelt dat ze een zorgvuldige afweging hebben gemaakt voor hun keuze voor de bouw van een wroetstal. “We merkten dat de publieke opinie over dierenwelzijn aan het veranderen was. Dit zag en zie je nog steeds terug in de wijzigende regelgeving van de overheid. Wij zijn toen gaan kijken naar een concept die paste in onze omgeving, binnen de regels en waar we zelf ook wat meer voldoening uit konden halen”, aldus Bert. Uiteindelijk besloten Bert en Wilma een wroetstal te bouwen in plaats van een traditionele stal. Wilma voegt daaraan toe dat er veel meer plezier is in hun werk. “In de wroetstal zie je hoe de varkens anders bewegen en zich anders gedragen. Ze spelen, slapen en wroeten lekker in het strooisel. Het daglicht waarmee de wroetstal wordt verlicht doet de varkens ook duidelijk goed. Dit geldt ook voor Bert en mij. Het is prettiger werken in een stal met daglicht in plaats van kunstlicht.” Los van het plezier is ook het dierenwelzijn erg belangrijk voor Bert en Wilma . De wroetstal geeft de varkens al extra ruimte, daarnaast wordt er door Bert gewerkt met een dikke laag strooisel waar de varkens in kunnen wroeten. “We willen een omgeving creëren voor de varkens waar ze zo natuurlijk mogelijk kunnen leven”, aldus Bert.
Familie Kleiboer
Het samenwerken in een collectief vonden Bert en Wilma in het begin nog wel een verandering. Bert: “het ondernemerschap krijgt een hele andere vorm door de samenwerking. Daar moet je wel een beetje aan wennen. Inmiddels verloopt de samenwerking goed en daardoor wordt de kwaliteit van ons eindproduct ook steeds beter. Krull is een concept wat nog steeds in ontwikkeling is. We willen niet stilstaan. Mooi vinden Bert en Wilma de betrokkenheid van iedereen die is aangesloten bij het Krullvarken. “Je kan het product door die samenwerking en betrokkenheid mooier maken”, zegt Bert. “Wij proberen een stukje varkensvlees te maken, waar de slager zich graag mee wil onderscheiden en wat bijdraagt aan het dierwelzijn. Dus voor iedereen een win-win situatie. De samenwerking is daarnaast ook samen problemen oplossen, je moet samen met een oplossing komen. Het geeft een grotere zekerheid en een grotere mate van tevredenheid.”

Biodiversiteit

Alle Krullboeren zetten zich in voor biodiversiteit op en rondom het erf. Op het erf van de familie Kleiboer springt het enorme insectenhotel direct in het oog! Daarnaast vind je diverse vogelhuisjes op het erf en bloemrijke akkerranden.