Familie Hilkens
Vermeerderaar en wroetstalhouder

Vermeerderaar en wroetstalhouder

Plaats: Herkenbosch
Provincie: Limburg.
Sinds: 1947
Boederij: Familie Hilkens
Generatie: 3e
Tak: Vermeerderaar en vleesvarkenshouder, de biggetjes worden hier geboren in een BLK-stal. Vervolgens groeien ze op en gaan bij een gewicht van ongeveer 25 kg naar de wroetstal op hetzelfde erf. Daarnaast hebben ze ook akkerbouw.
Website: https://www.krullvarken.nl

De boerderij van familie Hilkens staat in Herkenbosch in Limburg, niet ver van de Duitse grens. Het bedrijf ligt tegen het Roerdal aan. Dit is een Natura 2000 gebied welke valt onder Nationaal Park De Meinweg. De Meinweg is bekend vanwege het "terrassenlandschap" met steile overgangen, diverse beplantingen en het grote aantal soorten reptielen en amfibieën.

Geschiedenis

Opa Hilkens is in 1947 begonnen met de boerderij in Herkenbosch. Er werden varkens, kippen en koeien gehouden en daarnaast akkerbouw. In 1967 is het bedrijf overgenomen door Rob's vader en zijn oom. In 1969 werd het bedrijf gesplitst. Zijn oom ging verder met de akkerbouwtak, terwijl de vader van Rob verder ging met de varkenshouderij. De kippen en koeien waren inmiddels niet meer op de boerderij. Rob heeft in 1997 het bedrijf overgenomen van zowel zijn vader als zijn oom. Zo werden de varkenshouderij en de akkerbouw weer samengevoegd.
Familie Hilkens
Op de boerderij van de familie Hilkens worden de biggetjes geboren. Wanneer ze groot genoeg zijn, zo'n 25 kg, gaan ze naar de wroetstal op hetzelfde erf. Rob heeft de wroetstal sinds 2013 in gebruik. "Ik koos hier destijds voor omdat ik mij meer wilde onderscheiden in het houderijsysteem en daarbij een kwalitatief beter stuk vlees wilde ontwikkelen wat hoogwaardig is en meer smaak heeft." In zijn zoektocht naar het juiste type varken zijn heel wat rassen voorbij gekomen, zoals Duroc, Hampshire, Piètrain, Tempo en PIC. Het was zoeken naar de balans tussen smaak (intramusculair vet), spier en vleeskwaliteit afgezet tegenover de kosten. De slagers in Limburg krijgen al heel wat jaren vlees van zijn boerderij en zijn tevreden over de kwaliteit. Toch zullen we het binnenkort zonder de varkens van Rob moeten doen. De combinatie van geen bedrijfsopvolger en de strenge eisen m.b.t. het stikstofbeleid voor ziijn boerderij naast Natura 2000 gebied, heeft Rob doen besluiten te stoppen met de varkenshouderij. Begin 2024 zal hij zijn laatste varkens leveren en daarna gaat hij verder met de akkerbouwtak en op zoek naar nieuwe kansen!

Biodiversiteit

Alle Krullboeren zetten zich in voor biodiversiteit op en rondom het erf. Bij de familie Hilkens doen ze aan akkerrandenbeheer. Zo groeien er bloemrijke randen langs de akkers. De gronden langs het Natura 2000 gebied worden beweid met vleeskoeien, dit valt onder het landschapsbeheer. Op het erf vind je uilenkasten waar de steenuil graag gebruik van maakt!