Familie van de Kamp
Vermeerderaar en wroetstalhouder

Vermeerderaar en wroetstalhouder

Plaats: Putten
Provincie: Gelderland
Sinds: 1921
Boederij: Familie van de Kamp
Generatie: 3e & 4e
Tak: Vermeerderaar en vleesvarkenshouder, de biggetjes worden hier geboren in een BLK-stal. Bij een gewicht van ongeveer 20 kg gaan ze naar de wroetstal op hetzelfde erf. Naast varkens vind je op deze boerderij ook melkkoeien, een speeltuin en geven ze boerderij-educatie.
Website: https://www.deroosendaal.nl

“De Roosendaal”, de boerderij van familie van de Kamp, staat in buurtschap Huinen in Putten op de Veluwe. De omgeving bestaat uit een kampenlandschap, een grillige verkaveling van weilanden omringd door bomen. In de directe omgeving vind je de uitgestrekte bossen en heidevelden van het Veluwe massief.

Geschiedenis

Deze boerderij wordt gerund door de 3e en 4e generatie, Jan en Marian en zoon en schoondochter Christian en Sabine van de Kamp. In 1921 kocht overgrootopa Jan van de Kamp de boerderij. Na diens overlijden nam zoon Henk van de Kamp de boerderij in 1955 over. Er werden toen koeien, varkens en kippen gehouden. Daarnaast werd er akkerbouw bedreven. In 1980 namen zoon Jan van de Kamp en zijn vrouw Marian de boerderij over. Zij hielden koeien, zeugen en vleeskalveren. In 1989 werd een locatie 300 meter verderop bijgekocht waar na een renovatie vleesvarkens gehouden werden. In 2013 stapten Christian en Sabine in de VOF. Voor hun een unieke kans om het familiebedrijf in de toekomst over te nemen! In 2016 startten zij met de bouw van een Speel- & Beleefboerderij als neventak bij de boerderij. Dit bestaat uit een speeltuin met ontvangstgebouw, waar bezoekers met kinderen t/m 10 jaar een leuk en leerzaam dagje uit kunnen beleven. In 2017 werd de Speel- & Beleefboerderij geopend. De nieuwe wroetstal werd in 2021 in gebruik genomen. Hierdoor verhuisden de vleesvarkens van de locatie 300 meter verderop terug naar de boerderij. Daarna zijn ze gestart met het geven van boerderij-educatie aan kinderen van de basisschool. Sinds maart 2021 wonen Christian en Sabine met hun 4 kinderen Arend, Simone, Sjoerd en Jeroen op de boerderij. Jan en Marian verhuisden naar “het Bakhuis” waar vroeger de ouders van Jan in woonden.
Familie van de Kamp
Boerderij “De Roosendaal” is nog steeds een typisch Veluwse boerderij met meerdere diertakken. Er worden melkkoeien met jongvee, zeugen en vleesvarkens gehouden. Jan vertelt: “De varkens worden hier op de boerderij geboren. Het voordeel daarvan is dat ze al aan ons gewend zijn en aan ons stalklimaat.” Christian; “De vleesvarkens kunnen wroeten in de wroetstal. Door de dichte vloer met een dikke laag strooisel is dat mogelijk en dat doen ze graag! Dit is 1 van de redenen waarom wij voor een wroetstal gekozen hebben”. Sabine vult aan: “Daarnaast vonden wij het belangrijk dat er meer inhoud in de stal zat en er een natuurlijk dag- en nachtritme is. Natuurlijk moest ook het economische plaatje kloppen. Gelukkig zijn er slagers en consumenten die bewust kiezen voor een stukje vlees met een goed verhaal. Dit motiveert om varkens op deze manier te houden en te vermarkten!” Familie van de Kamp geniet van deze manier van varkens houden. Ze zijn zelfs sinds de ingebruikname van de wroetstal gestopt met couperen. “En dat bevalt heel goed”, volgens Marian. “Het kritieke punt zit bij ons op de gespeende biggenafdelingen, een oudere stal volgens Beter Leven 1 ster certificering. In onze biggenstal zitten de biggen op een rubbermat en daarnaast roostervloer. Om staartbijten te voorkomen wisselen we hier veel met afleidingsmateriaal, zoals houtblokken, lege jerrycans en hondenspeelgoed. Daarnaast krijgen ze dagelijks kuilgras in een voerruif. We letten hier extra goed op en kunnen de biggen met 20 kg naar de wroetstal brengen ipv 25 kg, omdat de biggen hier geboren worden. Vanaf daar is het kritieke moment voorbij en genieten we van onze “Krullvarkens”.”

Biodiversiteit

Alle Krullboeren zetten zich in voor biodiversiteit op en rondom het erf. Familie van de Kamp zaait jaarlijks bloem- en kruidenrijke akkerranden, onderhoudt en verstevigd houtwallen en heeft diverse vogelkastjes hangen. Daarnaast is hun erf aangeplant met extra inheems plantmateriaal om zo meer schuil- en nestgelegenheid te bieden aan vogels.