Familie Wijtten
Wroetstalhouder

Wroetstalhouder

Plaats: De Cocksdorp
Provincie: Noord-Holland
Sinds: 1996
Boederij: Familie Wijtten
Generatie: 2e & 3e
Tak: Vleesvarkens in een wroetstal en akkerbouw
Website: https://www.krullvarken.nl

In het noorden van het Waddeneiland Texel vinden we de boerderij van de familie Wijtten in het plaatsje De Cocksdorp. De Cocksdorp ligt achter een 11 km lange dijk grenzend aan de polder welke Eierland genoemd wordt. Het is een plek waar boeren uit heel Nederland zich vroeger vestigden. De namen van diverse boerderijen herinneren daar nog aan.

Geschiedenis

In 1964 kwamen de ouders van Marcel vanuit Overijssel naar Texel om daar als bedrijfsleiders op een melkveebedrijf in het poldertje Wassenaar (vernoemd naar de herkomst van een investeerder) te beginnen. In 1980 konden zij de boerderij Rio Grande kopen waar zij melkkoeien hielden en een varkenshouderij met zeugen en vleesvarkens. In 1996 verhuisden zij naar de huidige boerderij Bland en Berg. Deze boerderij ligt in een polder van 200 jaar oud. Om destijds de drooglegging te financieren werkten meerdere investeerders samen, waaronder een heer v/d Berg. Hij kreeg kennis aan een Engelse dame genaamd Bland, vandaar de naam Bland en Berg. De boerderij had daarvoor de naam Siberië, dat verwijst naar de omstandigheden in de polder zonder enige beschutting van bos of bomen. De boerderij Bland en Berg was een akkerbouwbedrijf. Het melkvee verhuisde mee. Marcel nam het bedrijf van zijn ouders over. Met zijn vrouw Marieke kregen zij 3 kinderen, waarvan de oudste zoon Robin nu ook in het bedrijf meewerkt. In 2003 werd de wroetstal gebouwd voor de vleesvarkens. In 2008 besloten ze te stoppen met melken. Tegenwoordig is het een gemengd bedrijf met akkerbouw en vleesvarkens. Akkerbouw is hun hoofdtak waarmee zij pootaardappelen verbouwen. Over een paar jaar hoopt Robin het bedrijf over te nemen.
Familie Wijtten
Als één van de eerste boeren in Nederland liet familie Wijtten in 2003 een wroetstal bouwen. Een investering voor de toekomst, maar dat was niet de enige motivatie. Marcel licht toe; “Dierenwelzijn is voor mij altijd een belangrijke drijfveer geweest. Ik vind het belangrijk dat de varkens in onze stal een goed leven hebben”. De boerderij van familie Wijtten is de enige met varkens op het eiland Texel. “De grond op Texel is relatief arm. Het is voornamelijk zand en uiteraard door de zee en zeewind is de grond wat verzilt. Het is moeilijke grond om te bewerken en daarnaast kunnen we geen water uit de grond pompen. We zijn hier volledig afhankelijk van neerslag. Voor het houden van varkens is Texel echter prima. Ondanks dat ben ik de enige boer met een varkenshouderij”, aldus Marcel. “Het grootste deel van onze varkens wordt onder het Krullconcept weg gezet. Een klein deel van de varkens blijft hier op het eiland. Die zijn voor de regionale consumptie. Dat vinden we ook belangrijk. Dit past ook bij het Krullvarken om te binden met de regio”.

Biodiversiteit

Alle Krullboeren zetten zich in voor biodiversiteit op en rondom het erf. Bij de familie Wijtten vind je bloemrijke akkerranden rondom 90 ha bouwland, daarnaast is er 0,3 ha bloemenweide naast de wroetstal. Op het erf van ongeveer 1 ha vind je beplanting in verschillende vormen en 2 vijvers.